Problém s Wi-Fi n?

15. 3. 2006 03:41    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Společnost Airgo Network přiznala, že adaptéry Wi-Fi pracující podle nedokončeného a nestandardizovaného protokolu IEEE 802.11<i>n</i> (vydání 1.0) mohou zpomalovat, rušit nebo zcela vyřadit z činnosti sítě fungující podle standardů <i>b/g</i>.

Problém s Wi-Fi n?

Jako první ovšem na problémy s výpadky sítí b/g upozornily nezávislé hardwarové servery, nikoliv sami výrobci. Protokol n má poskytnou mnohem širší datové pásmo, přenosové rychlosti by měly mít maximum na 600 Mbps.

Problém se týká především přístrojů označovaných Draft-N nebo N-Ready, tedy využívajících protokol n v jeho prvních betaverzích. V souvislosti s tímto problémem napadla Airgo i své konkurenty (např. Atheros, Broadcom, Marvell) propagující své N-Ready výrobky tím, že budou mít plně upgradovatelný firmware na finální verzi protokolu n, vlastním tvrzením, že bude třeba hardwarových změn přímo ve Wi-Fi čipech.

I pokud vás láká široké datové pásmo, raději s pořizováním nového hardware ještě počkejte, řešením problému se už zabývá konsorcium výrobců (v čele s Cisco a Motorolou). Jisté je, že finální verze Wi-Fi protokolu 802.11n tento „bug“ obsahovat nebude.

zdroj: tgdaily.com; tomshardware.com

Krátké zprávy

Diskuse