Samsung má 32GB disk s flash pamětí

22. 3. 2006 02:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Nadnárodní korporace Samsung představila první masově dostupný solid state disk (SSD), tedy flash disk schopný nahradit dnešní magnetické pevné disky. Toto paměťové medium je integrováno do 1,8'' rámu, takže i velikostí se blíží současným nejmenším diskům. Ty však překonává ve všech parametrech, snad jen s výjimkou kapacity.

Samsung má 32GB disk s flash pamětí

32GB medium má vážit 15 gramů (disky obvykle přes 60 g), číst data je schopno rychlostí 57 MB/s a zapisovat 32 MB/s (HDD kolem 15 – 27 MB ). Pro notebooky bude zajímavá další vlastnost - spotřeba. Typicky bude SSD mít 0.5 W během práce, kolem 0,1 W v klidu (což by mohlo přinést až o 20% delší výdrž notebooku). V neposlední řadě nutno zmínit, že SS disky jsou odolné vůči otřesům, nemají žádné pohyblivé části (jako plotny či hlavy) a snesou teploty minimálně v rozmezí -20 až 80º C.

Bohužel se SSD překonávají i v té možná nejdůležitější kategorii – ceně. Zatím nebyla stanovena, ale server tgdaily.com očekává až 1000\$ (cca 25 000 Kč). Samsung si myslí, že v nejbližším roce se SSD začnou objevovat v sub-noteboocích. Do notebooků, kde je vyžadována podstatně větší kapacita, by si měly najít cestu koncem desetiletí.

zdroj : tgdaily.com; theinquirer.net

Krátké zprávy

Diskuse