Dualcore výkonnější než dvouprocesorové systémy

30. 3. 2006 02:40    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Core Duo se již zabydluje v noteboocích a mnoho uživatelů si již položilo stejnou otázku: jak jsou na tom současné dualcore procesory, které jsou de facto dvojicí více či méně nezávislých CPU v jednom balení, oproti klasickým dvouprocesorovým stanicím, doposud považovaným za krále výkonu?

Dualcore výkonnější než dvouprocesorové systémy

Server Pugetsystems udělal testy, které na tuto otázku přinášejí odpověď. Otestoval téměř identicky vybavené desktopové sestavy od Intelu i AMD se srovnatelnými dualcore a dvojicí serverových procesorů. U AMD se tak proti sobě postavil Athlon 64 X2 4400+ (dualcore, 2.2 GHz, 2x 1MB L2) a dvojice Opteronů 248 (2.2 GHz, 1MB L2), u Intelu bylo testováno Pentium D 830 (dualcore, 3 GHz, 2MB L2) oproti systému s dvojicí Xeonů (3 GHz, 1MB L2).

Výsledky PC Marku 04 a 3D Marků dopadly velmi podobně. U AMD byly ve šech případech rychlejší dualcore systémy - někde nepatrně, někde s rozdílem jednotek procent. U Intelu již situace nebyla tolik jednoznačná; v některých testech zvítězilo Pentium D, v některých systém s dvojicí Xeonů. Celkovým vítězem však bylo Pentium D.

To je velmi příjemná zpráva pro nás, koncové uživatele, Za cenu velice podobnou jednoprocesorovým počítačům můžeme mít výkon dvouprocesorových stanic. A co víc - výkon dvouprocesorových stanic můžeme mít i v noteboocích!

Krátké zprávy

Diskuse