Bluetooth bude 100x rychlejší

31. 3. 2006 01:19    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Technologičtí lídři v čele s Intelem, Microsoftem a nebo finskou Nokií se rozhodli použít technologii Bluetooth k přenosům téměř veškerých dat v domácnostech. Přístroje podporující nový standard by se měly začít objevovat v roce 2008 a díky UWB (Ultra Wide Band) Bluetoothu by spolu měly bezdrátově komunikovat více jak 100x rychleji, než je tomu u Bluetooth dnes. Současný hardware je schopen přenášet data rychlostí nižší, než 1 Mb/s, díky UWB má dosahovat rychlosti 100 Mb/s.

Bluetooth bude 100x rychlejší

To bude podle Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) dostatečné pro synchronizaci dat, audio a video přenosy pro mobilní zařízení a prý i pro data pro TV a nebo projektory. Na to je dle Bluetooth SIG zapotřebí rychlostí alespoň 10 Mb/s.

(Tato multimediální data však zjevně budou muset přenášet komprimovaná, neboť plynulý obraz v rozlišení 1024x768 potřebuje bez použití komprese přenosovou rychlost 450 Mb/s, nemluvě o zvuku.)

Zařízení s Bluetooth UWB budou vysílat ve volném pásmu nad 6 GHz a jejich dosah bude stejný, jako je tomu u současného standardu - tedy 10 až 15 m - tedy dostatečný k tomu, aby bez potíží pokryl jednu místnost.

Krátké zprávy

Diskuse