Intel zahajuje prodej "unfikovaných" notebooků

22. 4. 2006 02:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na začátku Asia-Pacific Intel solutions Summit (APAC ISS) uvedl Intel do prodeje novou platformu notebooků, které (alespoň podle jeho přání) mohou výrazně zahýbat trhem. A nutno dodat, že se může jednat o větší "bombu", než přechod Apple k Intelu.

Intel zahajuje prodej "unfikovaných" notebooků

Do oficiálního prodeje se totiž dostaly první CBB (Common Building Blocks) notebooky, tedy notebooky sestavené ze stejných, hromadně vyráběných standardizovaných bloků. Tato nová kategorie notebooků by měla jak výrobcům, tak především i koncovým zákazníkům přinést to, co stále mají pouze desktopy: velice snadnou konfigurovatelnost a sestavitelnost.

Nejpodstatnějším efektem Intelem velmi dlouho všemožně prosazovaného systému je drtivé zjednodušení návrhu notebooků a tím pádem umožnění hromadné (a levné) výroby jednotlivých bloků, potažmo notebooků.

První v Číně uvedené modely jsou postaveny na sadě Centrino Duo a podle prvních informací činí jejich ceny těžko uvěřitelných \$ 247 - 309 (5 714 - 7 150 Kč)! Levnější jednojádrové modely mají přijít na trh v druhé polovině roku 2006.

Ačkoliv je takto presentována cena notebooku, pravděpodobně se jedná pouze o cenu barebone bez CPU, RAM a disku. Například nejlevnější dvoujádrový mobilní procesor Intelu, Core Duo T2300, totiž stojí \$ 284 při odběru 1 000 kusů. I když je Intel schopen svou strategii prosazovat velice tvrdě, musel by mít ohromnou marži ze které by byl ochoten slevit a nebo čínské velkovýrobce přímo dotovat, aby vůbec bylo možné sestavit dualcore notebooky pod \$ 300. Cena běžných Centrino Duo notebooků se v současnost pohybuje od \$ 1 375 do \$ 2 015.

zdroj: DigiTimes

Krátké zprávy

Diskuse