Nové Qosmio je HDCP ready

28. 4. 2006 00:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba vydává poněkud s potížemi první notebook, který by měl splňovat všechny podmínky pro přehrávání videa chráněného HDCP. Qosmio G30 je velmi dobře vybavený DTR notebook s 17,1‘‘ displejem s brutálním rozlišením WUXGA (1920 x 1200 pixelů), grafikou nVidia GeForce Go 7600 s 256 MB paměti a procesorem Intel Core Duo. Hlavním benefitem je ale HD-DVD optická mechanika, která zvládne totéž co Super Multi DVD a ještě HD-DVD.

Nové Qosmio je HDCP ready

HDCP je velmi sofistikovaná technologie ochrany video a audio dat, která vše šifruje přímo v reálném čase a dokonce i pře PCI-Express sběrnici prochází pouze šifrovaná data. Pro přenos na monitory s vysokým rozlišením se počítá s porty HDMI (právě dodávky HDMI čipů zdržely Qosmio G30 o více než měsíc). Windows Vista toto vše budou velmi vehementně podporovat.

To vše je především kvůli požadavkům hollywoodských filmových studií, na jejichž souhlasu vlastně visí možnosti rychlého rozšíření technologií jako je právě HD-DVD nebo Bluray. Dalším velkým hráčem je Intel, který celou technologii vyvinul.

Krátké zprávy

Diskuse