Core Duo a WinXP Home: žádný problém

15. 5. 2006 03:33    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Spolu s nástupem i levnějších "domácích" notebooků s procesorem Core Duo se dostává do prodeje kombinace dvoujádrového procesoru s Windows XP Home Edition. Řada uživatelů si v internetových diskusích však právě na tuto kombinaci stěžuje, protože WinXP Home prý neumí využít virtuální dvojice procesorů.

Core Duo a WinXP Home: žádný problém

To je velmi ožehavá otázka. Multiprocesoring (použití více fyzických CPU v jednom počítači, zde tvořený dvěma samostatnými jádry v Core Duo) přináší navýšení výkonu pouze v případě, že jej operační systém (resp. jeho scheduler) podporuje a je schopen plánovat a rozkládat zadávání úloh různým procesorům. Pokud tomu tak není, systém je schopen efektivně pracovat pouze s jedním procesorem a tak například v případě Core Duo přijde druhé jádro vniveč.

Tyto obavy potvrzují i Windows XP Home samotné; ačkoliv se v základu jedná o identický software jako "plnohodnotné" WinXP Pro, řada funkcí je v nich zakázána a nebo prostě chybí. A mezi těmito funkcemi je i podpora multiprocesoringu - viz oficiální srovnávací tabulka XP Home a XP Pro (položka "Scalable processor support"). Takže fakt, že WinXP Home procesor korektně najdou ještě nemusí znamenat, že ho využijí.

Server DailyTech právě z důvodů těchto obav (a stížností) uživatelů udělal test notebooku s Core Duo a WinXP Home, ze kterého však vyplívá různé vytížení obou jader procesoru - tedy Windows správně rozdělují úlohy a procesor pracuje tak, jak má. Naše redakce již řadu multithreadových testů na noteboocích s Core Duo provedla také a se stejným závěrem. Například u recenzovaného notebooku UMAX VisionBook 6200NSX jsme naměřili v multithreadovém módu testu dvojnásobný výkon, než když byl benchmarkovací software nastaven pouze v režimu jediného threadu.

Obavy z Windows XP Home na dvoujádrovém notebooku jsou tedy (naštěstí) plané.

Krátké zprávy

Diskuse