Samsung představuje notebooky s SSD

25. 5. 2006 00:55    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Michal Hausner

Společnost Samsung uvede příští měsíc dvě novinky. Jedná se o klasický notebook a ultra-mobilní PC. Samo o sobě na nich není nic zvláštního, až na použitý typ HDD. Poprvé se totiž objevuje místo klasického HDD Flash disk, přesněji SSD - Solid-state Disk.

Samsung představuje notebooky s SSD

Kapacita disku je vzhledem k požité technologii neuvěřitelných 32 GB. Výhod, které plynou z použitého typu disku, je hned několik. Zajisté je to menší váha samotného disku nebo menší energetická náročnost (Samsung uvádí 5% klasického HDD!), dále nesmíme zapomenout na absolutní bezhlučnost a odolnost vůči otřesům - disk totiž nemá žádné pohyblivé části. "Drobnou" nevýhodou stále zůstává cena. 12" Samsung Q30 s tímto diskem stojí \$3700, UMPC Q1 stojí \$2430.

A jak jsou na tom hodnoty čtení a zápisu? Samsung uvádí 53MBps pro čtení a 28 MBps pro zápis. I přesto, že nejde o nijak oslnivé výsledky, společnost uvádí až zdvojnásobení rychlosti startu systému. Uvedenou rychlost čtení můžete porovnat zde, kde jsou uvedeny rychlosti testovaných notebooků. Disk SSD má běžnou velikost 2.5” a je připojen PATA rozhraní.

Zdroj: reghardware.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse