Microsoft prosazuje UMPC

28. 5. 2006 03:45    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na konferenci WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference ) se Microsoft snaží více prosadit svůj koncept UMPC (Ultra Mobile PC). Tyto minipočítače mají podle společnosti velký potenciál pro široké spektrum aplikací od multimediálních přehrávačů, přes GPS navigaci až po systémy monitorující zdraví.

Microsoft prosazuje UMPC

Podle jednoho z představitelů Microsoftu umožňuje platforma UMPC otevřít nové
trhy, o kterých se desktopům a současným notebookům dosud ani nesnilo. Koncepty, které přitom Microsoft představil, jsou doporučeními pro výrobce hardware.

Současná UMPC (například Samsung Q1) jsou však často kritizována kvůli malým displejům a krátké době výdrže na baterie. Budoucí verze by však tyto nedostatky mely odstranit. Rozlišení displejů by mělo vystoupat na 800x480 a nebo 1024x600 pixelů a ke snížení hmotnosti a zvýšení výdrže na baterie by měly přispět nové generace mobilních procesorů. Velkou naději také představují SSD, tedy disky na bázi dnešních flash pamětí namísto rotujících mechanických ploten.

Překážkou rozšíření UMPC je také jejich cena, neboť právě cílová skupina, tedy end-users, má podstatně omezenější rozpočty než veliké firmy kde slaví úspěch prodejci notebooků.

Krátké zprávy

Diskuse