Notebooky za $100 lákají výrobce LCD

2. 6. 2006 03:26    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

Je tomu již pár měsíců, co jsme Vás informovali o notebooku za 100 USD, který vyvíjí Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve spolupráci s velkými jmény IT průmyslu především pro trhy v rozvojovém světě.

Notebooky za $100 lákají výrobce LCD

Jeho součástí bude i 7,5'' LCD. V něm spatřují významní výrobci displejů ohromnou příležitost. Právě tato velikost LCD tvoří převážnou část výroby v továrnách 3,5G a 4G (čtvrtá generace LCD). Jejich výrobci včetně gigantů jako Chi Mei Optoelectronics (CMO) teď zvažují výhody a nevýhody případného kontraktu, který by s sebou jistě nesl i rozšiřování výrobních kapacit. Očekávaný počet vyrobených kusů se totiž pohybuje mezi 100 a 150 miliony. Cena sedmi-palcových LCD spadla v prvním čtvrtletí pod \$30 a očekává se její další pokles až na hranici \$25 a tvořila by tak čtvrtinu ceny celého notebooku.

Ohromného zájmu o takto levné přístroje i u obyvatel "civilizovaného světa" si MIT nemohlo nevšimnout a rozhodlo se proto prodávat ho i běžným uživatelům a to za dvounásobnou cenu, tedy 200 USD. Tím by se mohly z části pokrýt náklady na jeho vývoj, které rozhodně nebyly malé.

Zdroj: DigiTimes.com

Krátké zprávy

Diskuse