Celeron M Shelton - první benchmarky

6. 6. 2006 00:07    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Procesor s kódovým označením Shelton je technologicky založen na starším jádře Banias s 400 MHz FSB, které velmi dobře známe z Pentia M a Celeronů M. Zajímavostí je, že pro minimalizaci ceny i zjednodušení výroby je <b>zcela vynechána</b> vyrovnávací <b>L2</b> paměť. Podobné řešení už kdysi použil Intel u prvních Celeronů, čímž je defacto zničil &#8211; tyto Celerony běžely opravdu neuspokojivě (300 MHz Celerony bez L2 odvozené od Pentia II měly mnohdy nižší výkon, než 200 MHz Pentium se starší architekturou).

Celeron M Shelton - první benchmarky

Shelton je nyní přímý konkurent pro procesory AMD Geode nebo VIA Eden. Všechny tyto procesory by měly být schopné pracovat bez aktivního chlazení, a tedy bezhlučně.

Nyní se na světlo dostaly výsledky těchto úsporných procesorů v běžných PC benchmarcích. Takt testované verze je 600 MHz.


Měření výkonů v 3D marku 2001


Srovnání výkonu pomocí Sciencemarku 2.0

Ačkoliv byl Shelton vydán již minulý rok, doposud nebyl příliš vidět. Důvodem je jeho nasazení - je určen pro různé klienty, domácí multimediální systémy a nebo pro síťové switche. Navíc směřuje především pro asijské trhy. I takový bývá konec kdysi velmi úspěšného procesoru.

zdroj: theinquirer.net

Krátké zprávy

Diskuse