Dle Číny se západ spikl ohledně bezpečnosti Wi-Fi

13. 6. 2006 00:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

Minulý týden došlo k zasedání komise IEEE v našem hlavním městě. Hlavním bodem setkání byl dlouhodobý spor o standardizaci protokolů, zajišťujících bezpečnost Wi-Fi sítí. Již od roku 1994, kdy světlo světa spatřil první 802.11 protokol, bylo třeba dosáhnout shody, jakým způsobem docílit bezpečnost bezdrátového přenosu dat. První technologie WEP byla (naštěstí) záhy nahrazena WPA, která je mnohem odolnější proti napadení, ale od té doby (2003) nedošlo ke shodě, jak pokračovat ve vývoji.

Dle Číny se západ spikl ohledně bezpečnosti Wi-Fi

Naproti tomu Čína, již tradičně bdělá své bezpečnosti, přišla se svou vlastní technologií WAPI (WLAN Authentication and Privacy Infrastructure) a tu chtěla prosadit u všech relevantních produktů na domácím trhu. V roce 2003 po vyjednávání vládních špiček Číny a USA se východní velmoc podvolila, že na neurčitou dobu toto odloží. Nicméně trvaly snahy WAPI prosadit jako celosvětový standard. V březnu 2006 ale došlo k zamítnutí této idey a uznán byl naopak protokol 802.11i označován jako WPA2. Právě minulý týden bylo toto potvrzeno a to se setkalo s prudkým odporem čínské strany vyjednávání, která dokonce mluví o konspiraci západních výrobců. Jako jeden z argumentů uvádějí výhružky Intelu, který prý pohrozil, že přestane v Číně prodávat své výrobky, pokud se místní autority nepodvolí a nepřestanou se snažit prosadit svou vlastní technologii.

Čína je bezesporu rychle rostoucím trhem, který se začíná profilovat nejen jako levný výrobce, ale také jako slibný zákazník. I když by bylo snazší celý tento konflikt postavit do ryze ekonomické roviny, je nutné zohlednit i politický rozměr, zejména uvážíme-li nedávné události. Narážím teď především na nedávné zrušení obrovské objednávky počítačů čínské firmy Lenovo americkou vládou, nebo na ještě čerstvější zákaz čínské vlády používat server google.com z důvodu cenzury.

Krátké zprávy

Diskuse