WinFS nebude součástí Visty

28. 6. 2006 03:41    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

To, co mělo být jedním z pilířů nové generace Windows bude "někdy později" možné doinstalovat jako add-on. Microsoft evidentně souborový systém nové generace do data vydání Visty nestihne.

WinFS nebude součástí Visty

Co to vlastně WinFS je? Zkratka pro Windows Future Storage, což má být revoluce ve správě souborů. Jde o nový způsob skladování a manipulace se soubory, podobný například MySQL databázi.

Dnešní systémy souborů vědí o souboru v podstatě jen jeho název, umístění, příponu a velikost. Byla to jen otázka času, než někoho napadne přiřadit souborům tzv. metadata (něco podobného jako tagy u mp3), tedy informace typu co soubor obsahuje, kdo ho vytvořil apod. a pracovat s nimi jako s databází. První myšlenka přišla již v roce 1990, ale tím výrazně předběhla dobu. Microsoft chtěl WinFS zprovoznit již na Win NT v roce 1994, dodnes se mu to však nepovedlo a teď se objevila zpráva, že si na něj ještě počkáme.

Vypadá to, že Vista dává gigantu Microsoft opravdu zabrat a ten tak nestíhá cokoliv s tím spojeného. Zrovna na tuto vlastnost se však spousta lidí těšila a nezbývá než doufat, že případný add-on bude bezproblémově zabudovatelný a co nejdříve dostupný.

Zdroj:The Inquirer

Krátké zprávy

Diskuse