Odlišnosti u nového ''mobilního'' socketu

12. 7. 2006 02:22    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

Jak jsme <a href=http://notebook.cz/__/,clanky,kratke-zpravy,2006,060709-santa-rosa-socketP,index.html>nedávno informovali</a>, Intel spolu s novým chipsetem Crestline GM965 Express chystá i nový socket pro CPU. Marketing je neúprosný a vypadá to, že tento tah nemá za cíl v podstatě nic jiného než odradit zákazníky od kupování starších procesorů.

Odlišnosti u nového ''mobilního'' socketu

Socket P stále používá PGA (Pin Grid Array) a najdeme na něm stejně jako u socketu M 478 pinů. I fakt, že Intel nesáhl k technologii LGA (Land Grid Array – nejsou použity piny, ale pouze plošné spoje), kterou již využívá u svých desktopových a serverových řešení, svědčí o tom, že změny budou spíše jen kosmetické.

Tzv. klíčové piny (fyzicky chybí a slouží k správnému uložení chipu do socketu) jsou tu A1 a A2, tedy první dva v prvním řádku, nikoli v prvním sloupci (A1 a B1) jak tomu bylo u socketu M. Jedinou další novinkou ve stavbě socketu jsou Sacrificial Corner Balls, což jsou rohové piny, jejichž účel je však zatím zahalen tajemstvím. Uvidíme, jestli ponesou nějakou fukci, nebo budou sloužit jen k dalšímu odlišení od patice M.

Zdroj: DailyTech

Krátké zprávy

Diskuse