100 dolarový notebook se bude nabíjet šnůrkou

27. 7. 2006 02:22    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Známí 100-dolarový notebook projektu One Laptop Per Child se bude nakonec nabíjet principem podobným, jakým se startují motory na člunech - pomocí prudkého zatažení za šňůrku roztáčející malý generátor.

100 dolarový notebook se bude nabíjet šnůrkou

Jak jsme Vás již v minulosti informovali, v původních maketách a návrzích se měl notebook nabíjet pomocí kliky. Jejím problémem však byla nízká efektivita, protože takovýto způsob generovaní energie dosahuje maximálně 5 W. Pro slibovaný poměr 1 minuta nabíjení, 10 minut používání, při 2 W spotřebě 100-dolarového notebooku je ale potřeba vygenerovat minimálně 20 W.

Jak pro server Technology Review uvedl Geo Homsy ze Squid Labs, s novým mechanizmem je možné dosáhnout 20 W a dlouhodobě prakticky bez únavy 10 W.

Nabíjení bude externí. V případe přetržení šňůrky ji bude možné nahradit libovolnou jinou, například z tkaničkou z bot. Šňůrku bude možné tahat klasicky rukou ale také i nohami (zařízení se přichytí na stůl). Set je navíc tichý, co je velice důležité například během vyučování ve školách. Jeho cena bude maximálně 10 USD.

Podle dostupných informací by se prvé notebooky projektu One Laptop Per Child měli začít dodávat v dubnu 2007. Jejich počátečná výrobní cena však bude vyšší, než se původně plánovalo - a to \$135. Na úroveň \$100 by se měla dostat v roce 2008.

zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse