Notebooky Dell s AMD údajně v říjnu

3. 8. 2006 04:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

O růstu významu a renomé firmy Advanced Micro Devices (AMD) zajisté svědčí i fakt, že se s ní rozhodl začít spolupracovat i americký gigant na poli IT firma DELL. Již dříve tento rok uvedla tato společnost servery s procesory Opteron a na přelom října a listopadu chystá i řadu notebooků využívající komponentů od tohoto konkurenta Intelu. Ten byl zatím jediným dodavatelem procesorů a i tak si DELL získal zásadní místo na trhu ve Spojených státech (za rok 2005 neklesl jeho tržní podíl v USA pod 30%).

Notebooky Dell s AMD údajně v říjnu

Můžeme jen spekulovat, zda je za tímto rozhodnutím konec ignorace alternativního (avšak rovnocenného) výrobce procesorů, či snaha uzmout část koláče i ze segmentu, kde má úspěch společnost HP, největší konkurent Dellu v USA. Její tržní podíl v roce 2005 sice nepřekročil 20%, ale v Q1 2006 se dostal na 19,6% zatímco podíl Dellu klesl na 29,2%. Pokud by se potvrdily zvěsti, že Dell bude dělat i desktopy s procesory AMD, pak by spolupráce Dell a AMD pokryla celý trh, tedy servery, desktopy a laptopy.

Každopádně ke konci října můžeme očekávat první modely určené pro spotřebitelskou klientelu s displeji o rozměrech 15,4'' a později i 17''. Zdroje říkají, že se chystají notebooky s celou řadou CPU, tedy Semprony začínaje a Turiony X2 konče. No, uvidíme, s čím se Dell pochlubí.

Krátké zprávy

Diskuse