Baterie pro notebooky možná stáhne i Apple, HP a Lenovo

21. 8. 2006 23:36    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Martin Šrámek

Společnost Sony bude možná nucena vydat pokyn ke stažení převážného počtu baterií které vyrábějí. V těchto dnech provádí U.S. Consumer Product Safety Commission rozsáhlé zkoumání všech typů baterií produkovaných firmou Sony. Rozsáhlé šetření spustilo rozhodnutí firmy Dell na okamžité stažení 4,1 miliónu baterií dodávaných pro jejich notebooky právě firmou Sony. Komise nicméně usoudila, že problém se netýká jen notebooků Dell, ale vztahuje se i na Apple, HP a Lenovo, které používají tytéž baterie. HP v reakci na toto vyjádření prohlásilo, že jich by se tento problém týkat neměl a celé je to záležitost pouze Dellu.

Dell svým rozhodnutím stáhnout 4,1 miliónu baterií však ukázal, že situace je vážnější než se na počátku zdálo. Již začátkem tohoto měsíce Apple vydal pokyn ke stažení baterií dodávaných pro notebooky MacBook Pro. Apple prohlásil, že tyto baterie nesplňují požadovanou kvalitu avšak nepředstavují pro uživatele vážnou hrozbu.

Analytici odhadují, že náklady na výměnu 4,1 miliónu baterií přijdou společnost Dell až na 300 miliónů Dolarů v závislosti na tom, kolik jejích uživatelů tuto výměnu podstoupí. Společnost Lenovo pro tisk uvedla, že z její strany zatím ke stažení nedojde a firma Apple celou situaci důkladně prošetří. Ze všech firem používajících baterie Sony se tedy prozatím pouze Dell rozhodl k tak razantnímu kroku. Představitelé společnosti Sony nicméně věří, že problém se týká pouze společnosti Dell a k dalšímu hromadnému stažení již nedojde.

Zdroj: DailyTech

Krátké zprávy

Diskuse