Rozruch kolem certifikace 802.11n

29. 8. 2006 21:47    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vladimír Dutka

Vývoj komunikačních technologií je čím dál tím rychlejší a číslem jedna na pořadu dne jsou dnes bezesporu bezdrátové sítě. Již delší dobu se ví, že budoucnost standardu 802.11 spočívá ve verzi N, která kromě zlepšení dosahu signálu přinese i maximální teoretickou rychlost přenosu dat 540mb/s. Čas ale letí a postupně se ukazuje rigidita institucí, jako je IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), která zaštiťuje standardizaci nových technologií (nejen) ve světě IT. Jeho přínos je jistě nezpochybnitelný, ovšem stále hlasitěji se ozývají hlasy pro reformu v oblasti jejích postupů. Trnem v oku výrobcům je především velké množství byrokracie a doba trvání testování a ověřování.

Rozruch kolem certifikace 802.11n

V souvislosti s novou modulací 802.11n již došla trpělivost Wi-Fi Alianci. Ta vznikla spojením společností, které vyvíjejí/prodávají WiFi produkty, je vlastníkem loga Wi-Fi a jejím předsedou je Frank Hanzlik. Ta se rozhodla, že začne s certifikací modulace "n" již v březnu 2007 a nebude tak čekat do 2008, kdy by měl být hotov standard IEEE. Jednou z příčin je i fakt, že na trhu se již dnes prodávají produkty "draft-N standards". Tyto spolu však povětšinou nespolupracují a proto bylo třeba sjednotit některé oblasti, hlavně kvůli zákazníkům, kteří jsou v této situaci samo sebou nejistí, čemu mohou věřit.

Wi-Fi Alliance si to koneckonců může dovolit, protože jakmile se na produktu objeví logo WiFi, pak to zákazníci s největší pravděpodobností budou brát jako dostatečnou záruku. Pokud se tyto osvědčí, je možné, že nastane paradoxní situace, kdy se IEEE bude přizpůsobovat již zavedené technologii. Přínos standardu IEEE bude spočívat především v tom, že zákazník bude mít jistotu, že spolu budou kompatibilní všechny přístroje s touto certifikací (např.: notebook a router). Toho si jsou výrobci vědomi a jsou připraveni po oficiálním uvedení 802.11n IEEE se tomuto případně přizpůsobit. Pokud by ale IEEE šel svou vlastní cestou a používané produkty mezitím získali dostatečnou popularitu, riskoval by, že se dostane "na druhou kolej" a bude svým způsobem zaběhnuté technologii konkurovat. To by vedlo ke zmatkům s Wi-Fi použitelností a proto se očekává, že se IEEE do jisté míry podvolí a její standard bude s prozatimním standardem kompatibilní.

Například Intel sice v minulosti vždy čekal na uzavření celého procesu certifikace v oblasti bezdrátové technologie, ale tentokrát už mu přijde čekání příliš dlouhé a tak s největší pravděpodobností v nové platformě Santa Rosa 802.11n uvidíme již v první půlce příštího roku.

Zdroj: The Register, Laptop Logic a CNet

Krátké zprávy

Diskuse