HD-DVD a Blu-Ray vypalovačky

3. 9. 2006 03:28    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Ne vždy jde všechno tak, jak se očekává. Holywoodská studia předpokládala pro letošní rok mnohem razantnější nástup prodeje filmů ve vysokém rozlišení. Souvisí to především s dokončením nové generace optických nosičů, tedy HD-DVD a Blu-Ray. Jenomže trh nereagoval podle očekávání a penetrace těmito novými přístroji je stále velice nízká. Může za to celá řada důvodů, například vysoká cena přehrávačů i medií, špatná dostupnost, „válka“ vzájemně nekompatibilních formátů. Navíc stále není zřejmé, který z formátu „válku“ vyhraje, a většina uživatelů nechce investovat do věcí, které se do roka mohou stát nepotřebným starým železem.

HD-DVD a Blu-Ray vypalovačky

Jednou z odpovědí by mohly být kombinované mechaniky, které dokážou číst oba formáty. První z nich představil Pioneer, jde o model BDR-102, zatím bohužel pouze pro desktopy. Nástupce starší BDR-101A by měl umět i vypalovat (!) oba formáty, navíc vyššími rychlostmi díky SATA připojení. Model 101A totiž měl maximální rychlost kolem 1 GB za 2 min., navíc klasická DVD-R pálil jen 8x rychlostí. Cena „stodvojky“ zatím není stanovena, ale starší vypalovačka BDR101A stála kolem 1000\$.

V ČR už jsou také k dostání některé modely notebooků s HD-DVD čtečkou, ale na vypalovačku, a dokonce kombinovanou, si zřejmě ještě počkáme.

zdroj: laptoplogic.com

Krátké zprávy

Diskuse