Intel odhalil své wireless záměry

7. 10. 2006 03:15    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Na svém Development foru Intel ukázal své záměry s vývojem a hlavně produkcí čipů pro bezdrátové síťové spojení. Intel již dlouho neskrývá, že už v bezdrátové síťové kartě v sadě Centrino / Santa Rosa, tedy nejbližší generaci, bude podporovat WiMAX technologii. Jak jsme vás ovšem <a target=_blank href="http://notebook.cz/__/,clanky,kratke-zpravy,2006,061003-Intel-Nokia,index.html ">informovali</a>, ve spolupráci s Nokií se chystá integrovat i modul pro připojení k síti pro mobilní telefony třetí generace (3G HSDPA). Zároveň se pracuje na podpoře &#8222;rychlé&#8220; Wi-Fi (standard IEEE 802.11n), všechny tři možnosti by tak měly být dostupné už během první poloviny příštího roku.

Intel odhalil své wireless záměry

Toto propojení by mělo znamenat, že uživatelé mobilních připojení (notebooků nebo třeba i UMPC) budou připojeni kontinuálně téměř bez ohledu na to, kde a jak se nachází. Komplexní integrovaná řešení budou moci přepínat zdroj signálu podle toho, který bude zrovna nejvýhodnější. Cestou vlakem můžete být on-line díky připojení přes 3G HSDPA rychlostí až 1,5 Mbps, v blízkosti metropole se přepne systém na WiMAX a v hale nádraží na místní Wi-Fi n (až kolem 100 Mbps).

Na druhou stranu tato zpráva určitě nepotěší dosavadní výrobce přídavných zařízení (PC Card či USB), kteří se soustředili na síťová připojení, a Intel se dost možná stane téměř monopolem v této oblast stejně jako toho dosáhl Centrino sadami u dnešních Wi-Fi. A monopoly zákazníkům přinesou obvykle jen máloco dobrého.

zdroj: theregister.com

Krátké zprávy

Diskuse