Software pomohl vrátit ukradený notebook

18. 12. 2006 16:52    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

S narůstající popularitou notebooků jde ruku v ruce také zvyšující se číslo počtu krádeží právě těchto zařízení. V poslední proto bylo vydaných vícero programů, kterých úlohou je vypátrat a zachránit notebook po jeho případné krádeži.

Software pomohl vrátit ukradený notebook

Jedním takovým programem určením pro MacBook Pro je také software společnosti Orbicule s názvem Undercover, který přistupuje k tomuto problému opravdu razantně.

Po nahlášení krádeže notebooku je ID, které bylo přidělené notebooku při aktivaci softwaru, v databázi označené jako kradené. Při nejbližším připojení do internetu a zjištění této skutečnosti začne kradený notebook odesílat informace o svém připojení k internetu včetně externích i lokálních IP adres. Zároveň začne notebook pravidelně odesílat screenshoty pracovní plochy a v případe, že disponuje webovou kamerou (vstavěnou nebo aktuálně připojenou externí), zasílá i snímky z této kamery. Když se do nadefinovaného času nepodaří notebook vypátrat, začne software simulovat poruchu displeje, čím se snaží zloděje přinutit dát notebook do opravy.

Společnost Orbicule totiž na své stránce v rámci propagace zveřejnila také i konkrétní (doufejme že reálný) případ, kdy se díky tomuto softwaru podařilo ukradený notebook vrátit majiteli.

  • V zveřejněném případě byl notebook ukradený 12. července 2006 večer v 20:15; jeho krádež byla nahlášena na policii a společnosti Orbicule druhý den v 01:29 ráno. 7:48 ráno zloděj připojil notebook na internet a operační středisko Orbicule získalo jeho IP adresu.
  • V 7:54 notebook zaslal první snímky ze zabudované iSight webkamery a jak se později ukázalo, jednalo se přímo o fotografii zloděje. Software začal zároveň odesílat screenshoty monitorující používání notebooku.
  • V 16:23, po kontaktu ISP, Orbicule ohlásila policii získané informace a taktéž záběry podezřelého z webkamery.
  • V 20:37 poskytl ISP policii domovní adresu, odkud bylo realizované připojení k internetu s danou IP adresou.

Jak ukázali další zasílané screenshoty, ukradený notebook byl používán například na hraní World of Warcraft a prohlížení porno stránek.

  • 14. června, po povolení k domovní prohlídce, byl notebook policií nalezen a vrácen majiteli.
Krátké zprávy

Diskuse