Rady Microsoftu pro šetření energie notebooku

12. 1. 2007 13:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Martin Švejda

Firma Microsoft shrnula rady pro šetření spotřeby energie u notebooků v systému Windows XP. V podstatě se jedná o známé skutečnosti, které však mohou nejednomu uživateli pomoci v nouzi s energií.

Rady Microsoftu pro šetření energie notebooku

Podle MS se nejvíc energie dá uspořit u displeje a pevného disk a proto firma doporučuje využívat tzv. "schémata napájení" (Ovládací panely - Možnosti napájení).

Přepnutím notebooku do "úsporného režimu", kdy se display a pevný disk vypnou a veškeré otevřené soubory i aplikace se uloží do paměti RAM, využijete hlavně při častém přenášení počítače. Po opětovném zapnutí systém naběhne mnohem rychleji a vy tak ušetříte energii, která by se spotřebovala při kompletním startu systému. Druhou možností je "režim spánku" - zde se naopak veškerý obsah RAM paměti přesune na pevný disk a počítač se vypne. V tomto případě je úspora efektivnější na úkor delší doby obnovení.

Dalšími způsoby, jak si prodloužit dobu práce na notebooku, je například snížení jasu displeje, vypnutí bezdrátových karet (Bluetooth, Wi-Fi), vypnutí naplánovaných úloh a nepotřebných rezidentních programů, přikoupení RAM paměti (pro snížení přístupů na disk) či náhradní baterie.

Krátké zprávy

Diskuse