Platforma AMD Trevally a nový čipset

7. 2. 2007 06:58    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Markéta Sadílková

Na veřejnost se dostaly podrobnosti týkající se nové mobilní čipové sady od AMD. Nový chipset, jehož původní označení bylo RS690T, bude prodávám pod názvem M690. Dle všeho má být součástí sady od AMD s kódovým označením <b>Trevally</b>, která má konkurovat chystané sadě Centrino Santa Rosa od Intelu. Součástí AMD Trevally tak má být procesor AMD Turion 64 X2, northbridge RS690T a southbridge SB700.

Platforma AMD Trevally a nový čipset

Nejvíc novinek se týká právě southbridge SB700.Ten by měl obsahovat 12 USB 2.0 portů, dva USB 1.1, 6 SATA řadičů, PATA řadič a PCI. Scházet mu nebude například ani HD audio podpora. Mezi další výhody bude patřit menší spotřeba energie a nebo podpora flash paměti jako bufferu podporovaného ve Windows Vista. Mezi zajímavosti patří SIM-card slot připojený přes Mini-PCI slot.

Chipset bude vybaven nejen integrovanou grafickou kartou, ale i PCI Express řadičem pro přídavné grafické karty. K disposici pro dedikované řešení však bude pouze PCI Express 8x, 4 linky budou sloužit pro komunikaci se southbridge a zbylé 1x linky pro přídavná I/O zařízení.

Oficiální představení nového chipsetu by mělo proběhnout v příštích týdnech.

Krátké zprávy

Diskuse