SETI našel notebook místo mimozemšťanů

28. 2. 2007 00:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Distribuovaný projekt SETI@home po téměř 8 letech svého fungování sice zatím neidentifikoval žádný signál mimozemského původu, avšak jak upozorňuje stránka projektu minulý měsíc se s jeho pomocí podařilo najít ukradený notebook.

SETI našel notebook místo mimozemšťanů

Projekt SETI@home využívá výpočetní výkon počítačů dobrovolníků, v případě že se počítač nachází ve stavu idle, pro analyzování dat z observatoře Arecibo v Puerto Ricu. V současnosti je do projektu zapojených přes 5 miliónů uživatelů, který dohromady dávají výkon přes 257 teraflopů.

Jedním z těchto uživatelů je také pan James Melin, který do projektu zapojil všech svých 7 domácích počítačů včetně notebooku své ženy, který byl minulý měsíc odcizen.

Po krádeži notebooku se Melin rozhodl zkontrolovat databázi SETI@home, jestli se náhodou notebook nepřipojil pro synchronizaci dat k serverům projektu. Zloději si pravděpodobně nevšimli tohoto běžícího softwaru na pozadí a tak Melin přes databází projektu velice rychle zjistil IP adresu, ze které se notebook připájel pro synchronizování dat.

Následně na to kontaktoval Melin policii, která po identifikování dané IP adresy lokalizovala a zajistila jak notebook tak i zloděje.

Krátké zprávy

Diskuse