Bližší informace o Santa Rosa a plánech Intelu

20. 4. 2007 03:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Intel developer forum v Beijingu je úspěšně za námi a tak si můžeme zrekapitulovat nač se můžeme v příštích měsících těšit z továrního pásu Intelu.

Bližší informace o Santa Rosa a plánech Intelu

Kromě již zmíněních neočekávaných překvapení v podobě MID nebo Metro notebooku se Intel rozhovořil také o již netrpělivě očekávané platformě Santa Rosa. První zásadní informací je oficiální oznámení data jejího uvedení na trh, kterým bude květen. Platforma bude uvedena ve dvou verzích pod označeními Centrino Duo a Centrino Pro. Centrino Pro, které bude určeno především pro firemně orientované notebooky, se bude lišit od Centrino Duo hlavně podporou vzdálené správy, vizualizací a zvýšenou bezpečností.

Obě varianty budou postavené na čipsetu 965 Express, který kromě podpory nových Core 2 Duo procesorů s 800MHz sběrnicí bude disponovat integrovaným grafickým jádrem GMA X3100. O GMA X3100 se toho Intel nasliboval hodně. O to více je zarážející, že toto integrované grafické řešení, jak teď sám přiznal, nebude nativně podporovat DirectX 10. Mezi další novinky, které by měli zvýšit výdrž zařízení postavených na této platformě patří Intel Turbo Memory a DPST 3.0. Zatímco Intel Turbo Memory je technologie založená na cachovaní často používaných dat do NAND Flash paměťového modulu, čímž zvyšuje rychlost startu operačního systému a aplikací, DPST je technologie, která automaticky připíná displej mezi progresivního nebo prokládaného zobrazovacího režimu, čím podle Intelu je schopná ušetřit 400mW. Samozřejmostí je pak podpora Wi-Fi n draft protokolu.

Druhou taktéž poměrně zásadní informací je příprava speciálních herních Core 2 Duo procesorů, které budou díky Dynamic Acceleration Technology schopny snížit napájení jednoho jádra, čímž dojde k jeho podtaktování a následně přetaktovat druhé jádro nad jeho výrobní frekvenci. Tímto způsobem dojde zvýšení výkonu jedno vláknoknových aplikací, které ocení zejména hráči, protože většina dnešních her spadá právě do této kategorie aplikací.

Mezi další zajímavé informace patří upřesnění data uvedení 5 generace Centrina s kódovým označením Montevina na první polovinu roku 2008, vyhlášení Intelu o přípravě interní Wimax karty s kódovým označením Dana Point a teoretickém uvedení 4-jádrového 45nm Penryn procesoru v roce 2008.

zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse