Je Vista Aero žroutem baterie?

5. 5. 2007 00:10    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Na webu se začíná šířit podezření, že fešné 3D rozhraní ve Windows Vista pořádně snižuje výdrž baterie notebooků. Tato obava se objevila již před uvedením Windows Vista s opodstatněním, že neustále běžící 3D aplikace díky nárokům na 3D jádro grafického adaptéru bude mít za následek podstatně vyšší spotřebu energie oproti 2D režimu, kde 3D část grafického jádra "spí". Nyní se o žravosti Aera zmínil i jeden z inženýrů HP v diskusním fóru technické podpory.

Je Vista Aero žroutem baterie?

Z vlastních zkušenosti mohu pouze konstatovat, že zatímco můj notebook (Pentium M 760, 2GB RAM, ATI X700) s Windows XP vydržel pracovat na baterie cca 2,5h, s Windows Vista je životnost systému při víceméně stejném nastavení spotřeby na 1,5h.

Microsoft si byl potíží se spotřebou 3D rozhraní vědom a tak do Visty implementoval funkci, která při běhu na baterie Aero rozhraní automaticky vypne. Tato funkce však (údajně díky průzkumům MS, podle kterých nakonec Aero spotřebu neovlivňuje) není volně nastavitelná. Sama se však aktivuje, pokud používate profil napájení "Power saver/Úsporný režim".

Krátké zprávy

Diskuse