Intel Turbo Memory zatím neexceluje

11. 5. 2007 03:15    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Santa Rosa je konečně tady a na internetu se začínají objevovat její první recenze a rozbory výkonu. Server Anandtech si vzal na mušku hlavně technologii Intel Turbo Memory, která by za pomoci flash cache měla urychlovat jak bootovaci čas, tak i práci s často používanými aplikacemi ve spojení s Windows Vista a technologiemi ReradyBoost a ReadyDrive.

Intel Turbo Memory zatím neexceluje

Slovíčko ''měla'' je v tomto případe namístě protože podle zjištění publikovaných dnes nepřináší alespoň prozatím žádné zlepšení - ba co víc: v některých případech podává dokonce horší výsledky, něž notebook bez zmíněného modulu.

Podle testů trvalo například naběhnutí 32-bitové verze systému Windows Vista Ultimate s Turbo Memory 43.7 sekund, bez Turbo Memory se čas snížil na 42.1 sekund. Čas potřebný na přechod do hibernace se bez Turbo Memory zastavil na 18.8 sekundách zatímco se zapnutou Turbo Memory se vyšplhal až na 29.9 sekund. Probuzení z hibernace proběhlo prakticky na stejno – 22.8 sekund bez flash cache respektive 22.9 sekund s flash cache. Celkovou nelichotivou bilanci uzavírá skóre z PCMark05 HDD testu kde opět dosáhl vyšší skóre notebook bez aktivování Turbo Memory v poměru 5 156 proti 5 021 bodům.

Testy proběhly na OEM notebooku, který poskytl serveru samotný Intel s konfigurací Intel Core 2 Duo T7700, 2GB DDR2 RAM, 80GB Hitachi HDD 7200rpm a GeForce 8600M.

Podle Intelu může za špatné výsledky neodladěný BIOS.

Krátké zprávy

Diskuse