Vraždí Superfetch ve Windows Vista jednojádrové notebooky?

11. 5. 2007 21:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Řada uživatelů Windows Vista si již všimla, že procesor jejich notebooku je podstatně vytíženější, než býval s Windows XP. Vista je prostě aktivnější a hlídá či předpřipravuje více věcí, pokrčí rameny většina lidí. Je tomu tak.

Vraždí Superfetch ve Windows Vista jednojádrové notebooky?

Problém ovšem může nastat u notebooků s jendojádrovým procesorem. Vista je totiž někdy tak "aktivní", že se některé její systémové procesy neostýchají na několik vteřin až půl minuty "sežrat" celý procesor (případně 50% procesoru, tedy jedno jádro, u dualcore systémů). Potíže způsobuje známý proces svchost, přes nějž běží řada různých služeb; konkrétně jeho instance s parametrem

C:\\Windows\\System32\\svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted

Ten v řadě případů (například nějaký čas po probuzení z hibernace či startu systému) dokáže vytížit systém i tak, že z něj uživateli zbude ovladatelný pouze kurzor myši a to po dobu až několika desítek sekund. Uživatelé notebooků s dvěma jádry (nebo Hyper-Threadingem u desktopových Pentií 4) to postřehnout vůbec nemusí, neboť zatímco je jedno jádro zcela "zabité" tímto procesem, druhé může vesele reagovat na další požadavky.

A co že má tato instance svchost na starosti? Pokud trochu pozorněji projdeme seznam služeb Windows Vista tak zjistíme, že se jedná o službu Superfetch. Její popisek nám říká: "V průběhu času udržuje a zlepšuje výkon systému.". Jedná se o vychvalovanou funkci, sloužící k přednačítání a defragmentaci souborů od často používaných programů, což znatelně zvyšuje jejich výkon. Stejná funkce začínala (ale nebyla příliš používána a známá) již ve Windows 98, běžela ve Windows XP a ve Vistě je zdokonalená.

Říkejte uživatelům, kteří mohou tak leda hýbat myší a musí útrpně čekat, že se jim právě zrychluje systém. Můj notebook (a dle diskusních fór i řada dalších počítačů) je v takových okamžicích nebezpečně blízko k letu z okna, nejlépe nejvyššího patra nějakého mrakodrapu.

Dle zkušeností i doporučení z internetu je jedinou pomocí zakázání služby Superfetch.

Krátké zprávy

Diskuse