Puma od AMD - predátor pro Santa Rosu

20. 5. 2007 03:49    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Společnost AMD přijde na trh s novou platformou kódově zvanou Puma, která se má stát silným konkurentem obdobné technologie od Intelu (Santa Rosa). Je zaměřena na zvýšení výkonu při současném snížení spotřeby baterie a vylepšení grafického subsystému.

Puma od AMD - predátor pro Santa Rosu

Puma je postavena na mobilním čipsetu založeným na čipsetu M690 s mobilním procesorem (kódové označení Griffin) založeným na 65 nm dvoujádrovém procesoru Turion 64 X2. Griffin přinese vylepšený řadič paměti a sběrnici HyperTransport, které umožní vypnutí nepotřebných výpočetních jader (řadiče pracují na jiném napěťovém zdroji), dynamické změny napětí a frekvencí jednotlivých jader a na spotřebu optimalizovanou sběrnici HyperTransport 3.0.

Nový mobilní čipset označený RS780 přinese celkově zvýšený výkon a to i ten grafický. Bude podporovat rozhraní DirectX10, technologii PowerXpress umožňující přepínání mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou v závislosti na potřebách výdrže baterie, energeticky nenáročnou podporu HD videa (Blu-Ray i HD-DVD) a několik výstupů na monitor (DVI, HDMI a DisplayPort).

První notebooky založené na této platformě jsou očekávány někdy v polovině roku 2008. Papírové charakteristiky vypadají dobře, ale až reálné testy a vývoj trhu ukážou konkurenceschopnost tohoto řešení.

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse