Apple žalován kvůli kvalitě displejů

22. 5. 2007 03:10    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Společnost Apple byla zažalována dvěma muži ze San Diega kvůli tomu, co tvrdí v marketingových materiálech o noteboocích MacBook a MacBook Pro a co možná není úplně pravda. Konkrétně se jedná o displeje.

Apple žalován kvůli kvalitě displejů

Podle informací od společnosti Apple je možno na displejích zobrazit miliony barev, ale údajně je tohoto schopen pouze operační systém Mac OS X a displeje pouze využívají poměrně staré technologie ditheringu, kdy se namísto nezobrazitelných barev zobrazují nejbližší, které monitor zvládne. Namísto plynulých barevných přechodů tak například na displeji najdeme poměrně zřetelně odlišené pásy stejných barev, nebo různé "krupicovité" plochy.

Proklamované "miliony barev" je možno zobrazit pomocí 24bitové barevné hloubky (8 bitů na barvu). Pokud tedy Apple používá displeje které nejsou schopné zobrazit 24bitů na pixel, klame zákazníky.

Zajímavé je, že právě mnoho zákazníků Apple se rekrutuje z řad profesionálních grafiků apod., kteří spoléhají na vysokou kvalitu jeho produktů.

Nutno podotknout, že (pokud by tomu tak bylo) by Apple zdaleka nebyl jediný, kdo u svých notebookových LCD sice píše 16 miliónů barev, ale "skutek utek".

Zdroj: RegHardware.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse