Trh mobilních počítačů se mění

11. 6. 2007 04:27    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Na počítačové výstavě Computex 2007 (světová dvojka počítačových výstav) konané v Taipei na Taiwanu (na Taiwanu se vyrobí 80% dnešních laptopů) byl vidět zajímavý posun na trhu mobilních zařízení. Výrobci notebooků se na jedné straně snaží vyrobit co nejlevnější zařízení pro každého a na druhé straně co nejmenší plně vybavený stroj v očekávání nového „boomu“.

Trh mobilních počítačů se mění

Výrobci jako Acer a Asus se snaží vyrobit velmi levná zařízení za neuvěřitelnou cenu okolo 200 dolarů a to jak pro rozvojové země, tak i pro ty vyspělé. Nejedná se o konkurenci iniciativ jako OLPC (One Laptop Per Child), které se v posledních letech snaží vyrobit notebook za 100 dolarů pro pomoc lidem v rozvojových zemích. Jedná se o zařízení, které si například americký spotřebitel zakoupí jako své druhé mobilní zařízení (a nechce za něj zaplatit mnoho peněz) nebo si ho zakoupí člověk v Indii, který naopak má pouze 200 dolarů. Do budoucna by tyto stroje mohly patřit do nového tržního segmentu s obrovským potenciálem.

Tradiční laptopy jsou čím dál více nahrazovány malými stroji s obrazovkami o velikosti 7" a váhou například 900 g, které jsou příjemně malé, ale přitom dostatečně velké pro integrování plné klávesnice. Jsou menší než tradiční laptop, ale větší než nepraktický smartphone. Dokladem jejich úspěchu může být čím dál větší podíl výrobců, kteří je vyrábějí (Sony, Asus, Samsung).

Zdroj: ComputerWorld.com

Krátké zprávy

Diskuse