Obrněnci od Asus

16. 6. 2007 01:02    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Asus se na počítačové výstavě představil s novými obrněnými notebooky, konkrétně UMPC Hermes a notebook N13i. Dle vyjádření zástupců firmy se Asus hodlá silně prosadit na tomto trhu, využít pozdějšího vstupu a nabídnout cenově zajímavější produkty.

Obrněnci od Asus

Hermes je UMPC (Ultra Mobile PC), které je velmi odolné a lehce přenosné. Je odolné vůči otřesům, prachu a sprškám vody. Splňuje standardy amerického ministerstva obrany, tedy bez problémů vydrží pád z výšky až 120 cm a spršky vodou ze všech stran. Jeho tělo je pogumováno a uvnitř se nachází nízkonapěťový procesor VIA C7-M, který nevyžaduje aktivní chlazení. Displej má úhlopříčku 7 palců a jeho podsvícení může být buď LED nebo fluorescentními výbojkami. Data se mohou ukládat na klasický pevný disk nebo SSD, které ještě zvýší odolnost zařízení. Volitelně jsou k dispozici čtečka karet, GPS modul a další zařízení, která lze připojit k horní hraně šasi.

N13i je klasický notebook, který ale také splňuje standardy odolnosti amerického ministerstva obrany (navíc má odolnost vůči hluku). Je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo a 13,3" displejem, který je umístěn na otočném pantu (lze otáčet na obě strany), dále komunikačními prostředky jako Wi-Fi a/b/g, Bluetooth, Ethernet a HSDPA. Celkově je to zařízení podobné notebooku Toughbook od Panasonic.

Asus hodlá vyrábět první vzorky v průběhu léta a masovou produkci začít kolem listopadu. Údajně nebude tyto obrněná zařízení prodávat pouze pod svoji značkou, ale bude je poskytovat i OEM výrobcům. Cenově by Hermes měl přijít na 700 dolarů (15 400 Kč) a N13i na 3000 dolarů (66 tisíc Kč).

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse