Intel poodhalil detaily procesoru Penryn

12. 8. 2007 02:53    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Penryn, kódové označení pro nástupce současného mobilního procesoru Merom, bude uveden pro platformu Santa Rosa v prvním čtvrtletí roku 2008. Intel konečně zveřejnil některé dlouho očekávané informace.

Intel poodhalil detaily procesoru Penryn

Víme už, že bude vyroben 45 nm výrobní technologií a všechny modely prozatím zůstanou na 800 MHz FSB (Intel neplánuje zvýšení této frekvence na 1066 MHz nebo 1333 MHz jako u desktopů). Hlavní inovace se odehrávají v nových technologiích a zvýšené kapacitě L2 cache. První uvedené modely budou na frekvencích 2,6 GHz (6 MB L2 cache), 2,5 GHz (6 MB L2 cache), 2,4 GHz (3 MB L2 cache), 2,1 GHz (3 MB L2 cache) a 2,8 GHz (6 MB L2 cache).

Z technologií lze zmínit Wide Dynamic Execution, Advanced Smart Cache, Advanced Digital Media Boost a Intelligent Power Capability. Penryn již bude mít instrukční sadu SSE4 (47 nových instrukcí), která vylepšuje především akceleraci videa, grafické schopnosti a streaming (dle Intelu až 2 krát vyšší výkon při akceleraci videa). Penryn bude mít také vylepšené šetřící schopnosti. Nový stav 'hlubokého spánku' údajně významně ovlivní výdrž na baterie (snížení napětí jader, dokonce více než u stavu C4, vypnutí L1 a L2 cache).

Podle dostupných informací budou nejdříve k dostání procesory Penryn pro původní platformu Santa Rosa (první polovina roku 2008) a později pro novou platformu Montevina.

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse