Toshiba se zelená

20. 8. 2007 02:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Společnost Toshiba dosáhla úspěchu na poli ochrany životního prostředí, když se ji podařilo získat tzv. Gold status EPEAT pro své vlajkové business modely. EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) je sada kritérií od Green Electronics Council, která výrazně snižují negativní vliv elektronických zařízení na životní prostředí. Již od září 2005 Toshiba splňuje direktivu RoHS (Restriction of the us of Hazardeous Substances) Evropské komise.

Toshiba se zelená

Notebooky, které splňují Gold status jsou všechny modely Portégé R500 a R400 a některé modely Tecra M9 a A9 (ty jsou označeny PTM91, PTS52 a PTS53). EPEAT je třívrstvá sada kritérií. Pro splnění Bronze status musí produkt splnit 23 povinných kritérií v 8 kategoriích. Silver status znamená splnění 23 povinných a 50% volitelných kritérií (těch je 28). Gold status znamená splnění 23 povinných a 75% volitelných kritérií.

Podle odhadů Green Electronics Council má splnění daných podmínek velký vliv na zlepšení (snížení zatížení) životního prostředí. Je jenom dobře, že výrobci se pomalu snaží dělat šetrnější a šetrnější výrobky.

Krátké zprávy

Diskuse