Proč nechce Lenovo do notebooků SSD

29. 8. 2007 00:32    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Společnost Lenovo na svém blogu informovala o jejím postoji k technologii SSD (Solid State Disk). V její nabídce notebooků se prozatím žádný model s SSD nenachází a to ani volitelně. Proč tomu tak je?

Proč nechce Lenovo do notebooků SSD

Důvodem nenasazení SSD v současné generaci produktů je nevyzrálost technologie a její cena, která brání většímu rozšíření.

Přestože Lenovo nepopírá některé nesporné výhody SSD, myslí si, že prozatím jde o technologii, která je 'v plenkách' a zdaleka nedosahuje proklamovaných výkonů. V oblasti výkonu dosahují SSD až 3krát vyšších hodnot, ale to se týká pouze čtení. Výkony zápisu a mazání jsou mnohem nižší a navíc paměťové buňky mají omezený počet zapisovacích cyklů. V oblasti spolehlivosti nemají SSD protivníka (odolnost vůči otřesům, větší rozsah provozních teplot), ale znovu se zde objevuje otázka počtu zapisovacích cyklů. V oblasti spotřeby energie na tom dle Lenova SSD není o moc lépe než klasický pevný disk.

Problém současných pevných disků je fakt, že nevyužívají šetřících možností rozhraní SATA (jsou používány původní disky PATA s mostem na rozhraní SATA). Až na trhu budou nativní SATA disky, jejich spotřeba bude srovnatelná. Poslední oblastí srovnání jsou cena a kapacita. Zde naopak excelují klasické pevné disky, jsou mnohem levnější a mají vysoké kapacity. SSD s kapacitou 32 GB a cenou 600 dolarů je pro opravdové 'fajnšmekry' nebo profesionály, kteří to opravdu potřebují.

Lenovo se tak proto údajně snaží spolupracovat s výrobci SSD, aby se do budoucna podařilo vyřešit nebo zmenšit problémy této technologie.

Zdroj: LenovoBlogs.com

Krátké zprávy

Diskuse