Lenovo - Linux na mobilních počítačích?

6. 9. 2007 00:26    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Společnost Lenovo se nedávno <a href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2007/070806-ThinkPad-SUSE/" target="_blank">rozhodla</a> začít prodávat některé své modely notebooků (ThinkPad T61) s předinstalovaným operačním systémem Linux. Rozhodla se tak zejména kvůli zvyšující se poptávce a zájmu o tento open source operační systém.

Lenovo - Linux na mobilních počítačích?

Nyní se na serveru LenovoBlogs.com objevila polemika o smysluplnosti tohoto rozhodnutí, kterou napsal Matt Kohut, analytik Lenova. Dle jeho názoru je Linux je vhodný na webservery, do desktopů (které jsou více standardizované než notebooky) a pro technické nadšence, ale zatím stále není vhodný pro mobilní počítače. Vyjmenoval pět oblastí, ve kterých Linux oproti Windows velmi zaostává. Je to výdrž na baterie (až na výjimky nepropracovaný power management), konektivita (chybějící ovladače na nejnovější bezdrátové karty), specializovaný hardware (například problémy se širokoúhlými obrazovkami), podniková správa (chybí standardizovaná řešení správy a zabezpečení) a především nezájem ze strany výrobců (při použití předinstalovaného Linuxu přebírají zodpovědnost za podporu uživatelů, čímž na sebe bez zisku přebírají řadu dalších nákladů).

Podle Kohuta je i dosavadní prodejní zkušenost s nasazením Linuxu (nepočítaje výše zmíněné důvody) na noteboocích špatná – IBM kvůli silnému volání po Linuxu na noteboocích před 5ti lety uvedla ThinkPad T30 s tímto operačním systémem, avšak jeho prodejnost byla "velmi nízká".

Zdroj: LenovoBlogs.com

Krátké zprávy

Diskuse