Intel zmenšuje Penryn

11. 9. 2007 01:27    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Pomazal

Nástup UMPC a sub-notebooků si vyžaduje další zmenšování komponent. Co ale ještě lze zmenšit, pokud velikosti standardních komponent jako pevný disk, optická mechanika, bateriové články a displej jsou dnes víceméně standardizovány a jejich razantnější zmenšení není v nejbližší době v dohledu? Odpověď je nasnadě. Klíčem je další zmenšení plochy polovodičových obvodů.

Intel zmenšuje Penryn

Podstatné zmenšení plochy procesorů čipové sady plánuje Intel ve své nadcházející mobilní platformě s kódovým označením Montevina. Pokrok nás čeká skutečně citelný. Například klasická sestava tří čipů z platformy Santa Rosa (Crestline, Merom a ICH8M) zabírá celkovou plochu 3411mm², zatímco „oprášená“ platforma Napa SFF (Small Form Factor) s chipsetem Calistoga už jen 2915mm².

S platformou Montevina chce však jít Intel ještě dále a v SFF verzi této čipové sady nebude součet ploch všech tří stěžejních čipů (Cantiga GS, Penryn a ICH9M) přesahovat 1415mm²! Jedná se tedy prakticky o dvojnásobné zmenšení oproti prvnímu příkladu, což výrobcům mobilních zařízení otevírá dveře k dalšímu zmenšování jejich produktů.

zdroj: laptoplogic.com

Krátké zprávy

Diskuse