IDF: bezdrátový internet všude

25. 9. 2007 01:55    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

V americkém městě San Francisco proběhla další konference Intel Developer Forum, na které tento výrobce čipů představuje své vize a plány do budoucnosti. Tentokrát IDF proběhlo ve jménu bezdrátového internetu a to zejména v souvislosti s integrováním technologie WiMAX.

IDF: bezdrátový internet všude

V příštím roce se můžeme těšit na novou generaci platformy Centrino Duo s kódovým označením Montevina, která přinese nové procesory (Penryn) vyrobené 45 nm technologií a především integrování WiMAX na základní desku. Dle Intelu umožní delší výdrž na baterie (díky novým procesorům) a nová bezdrátová technologie být na internetu "kdykoliv a kdekoliv". S platformou Montevina mimo jiné přijde také podpora HD DVD/Blu-Ray, nových bezpečnostních funkcí a lepší správa pro podniky.

Druhou oblastí, které se Intel hodně věnoval, byla zařízení UMPC (Ultra Mobile PC) a MID (Mobile Internet Device). Pro ty Intel chystá v příštím roce platformu Menlow (také vyrobená 45 nm procesem) a také v nich bude dostupná technologie WiMAX. Připravuje se pro ně operační systém Linux, konkrétně distribuce Ubuntu Linux Mobile. Ještě do vzdálenější budoucnosti jsme se podívali s platformou Moorestown, která představuje takzvaný SOC (System On a Chip). To znamená, že CPU, GPU a paměťový ovladač jsou sdruženy v jednom čipu. Zařízení postavená na této platformě sice nebudou mít tak vysoký výkon, ale vydrží mnohem déle na baterie.

Zdroj: TZ Intel

Krátké zprávy

Diskuse