Intel: frontální útok 45nm CPU v roce 2008

25. 9. 2007 04:20    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Podle nejnovější roadmapy mobilních procesorů společnosti Intel to vypadá, že se prvních notebooků disponujícími 4-jádrovými procesory od této společnosti dočkáme již v druhé polovině příštího roku.

Intel: frontální útok 45nm CPU v roce 2008

První mobilní procesor disponující 4 jádry nesoucí kódové označený Penryn QC, bude jak již název naznačuje prakticky slepenec dvou dvojjádrových Penryn CPU v jednom procesorovém pouzdře. Z toho taktéž vyplývá, že procesor bude vyráběn 45nm výrobním procesem a bude ho možné osadit do aktuálního Socketu P. Mezi další technické specifikace, které Intel zatím zveřejnil patří 12MB L2 cache, 1066MHz sběrnice a maximální TDP na úrovni 45W. Zajímavá je taktéž informace o tom, že Penryn QC se objeví při staru pouze v modelové řadě Core 2 Extreme – to se totiž pojí s poměrně překvapivým oznámením, že většina příští generace Centrina s kódovým označením Montevina nebude podporovat 4jádrové procesory.

Z roadmapy taktéž vyplívá, že Intel momentálně připravuje 11 modelů dvoujádrových procesorů Penryn, benefitujících z 45nm výrobního procesu. Prvních 5 modelů, které můžete vidět v následující tabulce, se objeví na trhu již v lednu; zbytek pak v průběhu první poloviny roku 2008.

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse