Seagate - první hybridní pevný disk v distribuci

9. 10. 2007 01:18    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Prvním výrobcem, který začne distribuovat hybridní pevné disky (HHD), se stane společnost Seagate. Jedná se o 2,5" modely Momentus 5400 PSD, které by měly být brzy dostupné OEM výrobcům v kapacitách 80 GB, 120 GB a 160 GB se standardní pětiletou zárukou.

Seagate - první hybridní pevný disk v distribuci

Hybridní disk kombinuje klasický pevný disk s plotnami a flash paměť do jednoho zařízení. Flash paměť slouží jako stálá vyrovnávací paměť pro často využívaná data, což by teoreticky mělo výrazně zrychlit přístup k důležitým datům a bootování systému. Hybridní disky nabízejí výhody SSD, ale za rozumnou (kompromisní) cenu. Navíc by měly snižovat spotřebu.

Seagate Momentus 5400 PSD bude vybaven 8 MB cache a 256 MB flash paměti. Připojovat se bude přes rozhraní SATA (verze 1.5). Seagate také uvolnil některé informace o výkonu. Bootovací čas se údajně sníží ze 40 na 32 sekund, průměrná spotřeba ze 0,75 W na 0,45 W a disk by měl být 'extrémně' tichý a odolný (až 900 G). Seagate se nicméně potýká s problémy s ovladači pro Windows Vista a musí je vyřešit dříve, než budou nové disky plně uvolněny.

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse