Porušuje EEE PC licenci GPL?

27. 11. 2007 00:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Jen málokterému počítači věnují média tolik pozornosti jako Eee PC od společnosti Asus. Nicméně nyní přichází pro Eee PC horší časy, protože údajně porušuje licenci GPL a Magnuson-Moss Warranty Act (americký zákon o záruce).

Porušuje EEE PC licenci GPL?

Programátor Cliff Biffle si Eee PC zakoupil jako dárek k narozeninám a dle svých slov narazil na dvě nepříjemné věci. Eee PC používá jako operační systém upravenou verzi Linuxu (Xandros Linux). Linux je chráněn licencí GPL, která mimo jiné říká, že změny kódu jsou povoleny pod podmínkou jejich zveřejnění a možností stažení. Biffle zjistil určité změny modulu asus_acpi v jádře Linuxu, ale ve staženém archivu ze stránek Asus našel dokonce úplně jiné věci, než byly nainstalované na počítači. Nebylo by to poprvé, co Asus GPL porušuje. V podobné situaci byl se svým routerem WL-500g.

Další problémy by Asus mohl mít s nálepkou na spodku šasi, která upozorňuje na ztrátu záruky v případě neoprávněné manipulace s počítačem a porušení pečetě. Takovéto sdělení je nicméně v rozporu s americkým zákonem o záruce.

Zdroj: DailyTech.com

Krátké zprávy

Diskuse