Notebooky v domácnostech přečíslily desktopy

4. 1. 2008 06:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Stanislav Kepák

Poprvé v loňském roce se do domácností dostalo více notebooků než desktopů, ne jinak tomu bude i letos.

Notebooky v domácnostech přečíslily desktopy

Celé situaci dopomohlo hned několik faktorů. Cena notebooků šla v loňském roce prudce dolů. Nyní je možné si nový notebook pořídit i za cenu 10-15 tisíc, a to včetně bezdrátové síťové karty, což před několika lety bylo sci-fi. Velkého potenciálu trhu si všimla např. společnost Intel, která dodává své mobilní procesory za příznivou cenu.

V loňském roce se prodalo 31,6 miliónů notebooků, což představuje meziroční nárůst o 21%. Naopak klasických PC se prodalo 35 miliónů, zde tedy nemůžeme mluvit o meziročním nárůstu, ale o poklesu o 4%. Pořád se však prodalo více PC, než notebooků, což je způsobeno konzervativnějším přístupem velkých firem, kde ještě stále vévodí desktopy, ale i zde se očekává brzký obrat.

Analytici předpokládají, že v roce 2011 budou laptopy vévodit trhu s 66%, u spotřebitelů dokonce až 71% podílem. Toho si jsou vědomi i výrobci. Asus a jeho úspěšný projekt EEE, který předvedl, že i sub-notebook se dá vyrobit za několik tisíc. Poptávka po strojích, které jsou vhodné na surfování na internetu za dobrý peníz, v nejbližších letech neustane. Proto i Asus předpokládá prodej 3,8 miliónů strojů během letošního roku.

Zdroj: DailyTech.com

Krátké zprávy

Diskuse