Intel plánuje levnou mobilní platformu

15. 1. 2008 03:26    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

Informace o tom, že společnost Intel připravuje novou cenově orientovanou platformu pro notebooky, se šíří po internetu již nějaký ten pátek. Bližšího představení této tzv. Basic Platform jsme se ovšem dočkali až dnes a i to pouze díky šikovnému insiderovi, který přinesl informace, jenž Intel zatím poskytl pouze svým partnerům, kteří budou start celé platformy zastřešovat.

Intel plánuje levnou mobilní platformu

Základ této platformy s kódovým označeným Shelton08 bude tvořit chipset 945GSE s integrovaným DirectX 9.0 grafickým řešením a podporou DDR2 pamětí avšak pouze v single channel módu. Z dalších specifikací lze pak ještě jmenovat Wi-Fi 802.11g modul a USB/PATA port.

Srdce platformy budou tvořit jednojádrový procesor s kódovým označením Diamondville pracující na frekvenci 1.6GHz, s 533MHz FSB a spotřebou 3.5W. Ten by měl v kombinaci se zmíněním chipsetem, SSD diskem a očekáváními 7 až 8“ displeji přinést celkovou spotřebu celé platformy 8W, co podle Intel znamená celkovou výdrž kolem 3 - 4hodin.

Výše zmíněními partnery pro uvedení platformy, které je mimochodem naplánované již na třetí čtvrtletí tohoto roku, by měli být mimo jiných společnosti MSI, Gigabyte, Dell, Hewlett-Packard a Acer.

Cenově by se Shelton08 měl zařadit do kategorie notebooků s cenou \$300-500. Intel také podle všeho plánuje pro příští rok jeho vylepšení dvoujádrovým CPU.

Zdroj: DigiTimes.com

Krátké zprávy

Diskuse