AMD Puma oficiálně

5. 3. 2008 06:55    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

AMD se nadechuje k dalšímu pokusu o útok na marketingově veleúspěšné Centrino od konkurenčního Intelu. Přímým konkurentem chystané sady Centrino 2 má být <b>AMD Puma</b>. Jejím cílem je konkurence Intelu nejen na poli absolutního lowendu, ale i mezi výkonnými notebooky &#8211; měla by "pasovat" do notebooků mezi 700 a 2500 USD. Pro splnění brandingu jako "AMD Puma notebook" musí daný model obsahovat níže zmíněné CPU a čipset + Wi-Fi, stejně jako u Centrina.

AMD Puma oficiálně

Základem sady je dvoujádrový procesor AMD Griffin, který dostal oficiální jméno Turion Ultra. Ten je postaven na jádře K8 vyrobeném 65nm procesem, disponuje 1MB L2 cache, má nezávislou frekvenci obou jader (dynamicky měnitelnou i při výpočtu vlákna) a obsahuje DDR2 667/800 paměťový řadič.

Druhou součástí je čipset RS780M, který disponuje integrovanou grafikou, dle AMD s 5x vyšším výkonem než konkurenční GMA X3100. Dále nabízí Hybrid Crossfire, tedy Crossfire zapojení případné dedikované grafiky spolu s integrovanou. To umožňuje ještě další fintu s názvem PowerXpress – dynamické přepínání mezi oběma grafikami v závislosti na tom, jestli notebook běží z baterie a nebo elektřiny.

Na první reálné Puma notebooky se můžeme těšit v červnu 2008.

PowerXpress

Krátké zprávy

Diskuse