Nejčastější problémy SSD

24. 3. 2008 00:40    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jaroslav Šíma

Technologie SSD je poměrně nová a proto stále trpí „porodními bolestmi“. Navíc se přímo dotýká velmi citlivé oblasti – uchování dat. Také nesmíme zapomenout na fakt, že se jako každá nová technologie setkává s počáteční nedůvěrou, zvlášť když má nahradit zařízení, která jsou relativně dlouho zaběhlá.

Nejčastější problémy SSD

Inženýři firmy Lenovo proto shrnuli nejčastější problémy, se kterými by měli uživatelé počítat.

  • Trvanlivost – paměťové buňky není možné přepisovat donekonečna, každá má pouze omezený počet zapisovacích cyklů, potom se stane nepoužitelnou. U klasického disku žádné takové omezení není. Zajímavý je také fakt, že např. běžné 64GB SSD má ve skutečnosti kapacitu okolo 68GB právě proto, že "přebytečné" místo slouží jako rezerva pro přesun dat z "mrtvých" clusterů.
  • Uchování dat – se stoupajícím počtem přepisů klesá doba, po kterou zůstanou zapsaná data čitelná. Zatímco na klasickém pevném disku vydrží data až deset let, u SSD je tato hranice jen teoretická, v praxi to bude mnohem méně. Proto by tyto disky neměly být používány pro dlouhodobou archivaci.
  • Výkon – ne všechny disky jsou stejné a některé jsou dokonce pomalejší než klasické HDD, především v rychlostech zápisu. Některé modely využívají převodníků z rozhraní PATA na SATA, proto mohou být pomalejší než nativní SATA SSD.
  • Spotřeba – každý model SSD zvýší výdrž baterie, ale některé více než jiné. Úspornější jsou zpravidla modely nativně vybavené rozhraním SATA.
  • Poruchy – Když se vám v současnosti pokazí klasický pevný disk, pořád máte možnost využít jedné z mnoha společností, které jsou schopny zachránit důležitá data. Pro SSD není dostupná žádná metoda jak ztracená data obnovit. Proto jsou nezbytné pravidelné zálohy.
Krátké zprávy

Diskuse