Ovlivní nedostatek baterií produkci notebooků?

27. 3. 2008 02:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Začátkem března vypukl požár v továrně LG Chem, druhého největšího výrobce notebookových baterií v Jižní Koreji. Nyní jsou již všechny následky této nehody odstraněny a dle odhadů expertů bude trvat 2 až 3 měsíce, než se znovu rozeběhne výroba.

Ovlivní nedostatek baterií produkci notebooků?

Tato skutečnost bude mít za následek v nejbližším období významný nedostatek baterií. U některých výrobců pouze přídavných baterií, ovšem například ASUS oznámil, že může být postiženo až 40% jeho produkce notebooků, včetně druhé generace Eee PC. Zákazníci si tedy budou muset zřejmě počkat na některé modely, radují se naopak další výrobci baterií jako Samsung SDI a Sony. OEM producenti mobilních zařízení se budou snažit sehnat chybějící baterie jinde a tyto firmy jsou první na jejich seznamu.

Budoucí problém s bateriemi zatím dle dodavatelů neovlivnil objednávky dalších součástí, např. displejů pro notebooky. Hlavní odběratelé plánují i v následujícím měsíci stejné množství objednávek, ačkoliv v dubnu zdraží displeje dle Samsung Electronics v průměru o 1 dolar za kus, AU Optronics předpokládá zvýšení ceny o 1-2 dolary. Pouze se předpokládá pokles objednávek displejů od druhotných odběratelů o zhruba 20%. Zdali budou dodávky displejů a také samotných notebooků opravdu postiženy nedostatkem baterií ukáží až následující měsíce.

Zdroj: digitimes.com, engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse