Ekologická daň na notebooky v EU

1. 4. 2008 05:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Podle nejnovějšího výzkumu, který si údajně nechal vypracovat parlament EU, se ukázalo, že notebooky v globále mohou zvyšovat spotřebu energie. Někteří zákonodárci EU proto začali zpracovávat nový návrh zákona, který uvalí ekologické daně na notebooky.

Ekologická daň na notebooky v EU

Notebook sice zpravidla spotřebuje měně energie než běžný počítač, ale výše zmíněný výzkum ukázal, že lidé s notebooky mnohem vice cestují, a proto ve výsledku spotřebují mnohem více energie (spotřebují více paliva nutného pro cestování), než kdyby používali stolní počítače. Občan EU, který bude notebook používat jen doma nebo v práci (firma), nebude muset daň platit. Naopak lidé cestující se svým notebookem, budou povinni se k této dani registrovat.

Registraci k ekologické dani za notebook (podobně jako povinné ručení, nebo dechovou zkoušku na alkohol) pak bude moci sledovat policie při namátkových dopravních kontrolách u lidí, kteří povezou ve voze notebook. Kontroly budou pravděpodobně probíhat především na letištích při odbavování cestujících.

Také vám to připadá jako neuvěřitelně uvěřitelná šílenost? Pošlete odkaz na tento článek svým přátelům a kolegům a zkuste je také nachytat na náš aprílový žertík :).

Krátké zprávy

Diskuse