Microsoft dává Windows XP ještě dva roky života

7. 4. 2008 03:38    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Microsoft včera potvrdil, že plánuje prodávat Windows XP Home déle, než bylo původně myšleno (do 30 června tohoto roku). Týká se to však pouze takzvaných ultralevných počítačů (ULCPCs).

Microsoft dává Windows XP ještě dva roky života

Zmíněnému operačnímu systému tedy zbývá ještě pár chvil života, jenomže pouze na noteboocích jako například Asus Eee nebo Classmate PC, na kterých je Vista z důvodů hardwarových nároků nepoužitelná.

Odklad se však nedotkne počítačů střední třídy a výše. Licence budou prodávány jen do konce června 2008, kdežto oficiální podpora a záruky ukončí svou platnost v květnu následujícího roku. Poté si budou zákazníci muset připlatit za telefonickou podporu – to potrvá až do roku 2014, kdy si Microsoft „utře ruce do sucha“. Naštěstí budou bezpečnostní záplaty pro XP i nadále zadarmo.

Producenti ULCPCs budou moci vybavovat své stroje operačním systémem XP Home do 30. června 2010, nebo rok po naplánovaném vypuštění další verze Windows. Nicméně stále zůstává záhadou, podle jakých kritérií Microsoft hodnotí, zdali se jedná o ultralevný počítač, nebo ne.

Microsoft byl zpočátku velice nelibý k tomu, aby se i na těchto levných počítačích předinstalovávalo cokoliv jiného, než Vista. Velký zlom ale nastal, když výrobci notebooků začali své produkty vybavovat Linuxem, to se pochopitelně MS nelíbilo.

Michael Dix – představitel vedení zákaznické podpory – popsal celou situaci následovně: „Jednu věc jsme slyšeli čistě a jasně, jak od našich zákazníků, tak od obchodních partnerů, a to přání i nadále využívat XP na těchto nových zařízeních (ULCPCs).“

Nutno podotknout, že to není poprvé, co Microsoft odložil „popravu“ XP. Podle původních záměrů mělo být XP „mrtvé“ již před třemi měsíci. Microsoft včera rovněž ohlásil, že bude pokračovat v prodeji Win XP Starter Edition na rozvojových trzích až do již zmíněného data 30. června 2010.

Mám pocit, že XP začíná být svému výrobci mírným „trnem v oku“.

Zdroj: www.theregister.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse