AMD Puma právě přichází - nové srdce pro notebooky

4. 6. 2008 10:34    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

AMD dnes vypustilo svou dlouho očekávanou platformu pro notebooky zvanou Puma. Podařilo se to za nečekaně dobrých okolností – po té, co je Intel nucen pozdržet příchod své platformy Centrino 2.

AMD Puma právě přichází - nové srdce pro notebooky

Puma je vystavěna na základě procesoru Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile a grafické kartě ATI Radeon HD 3200 s podporou DirectX 10. Součástí ale budou i jiné karty, než tato. A to jak integrované, tak i externí – chipset totiž umí využít schopnosti práce obou karet zároveň.

Power management je založen na technologiích AMD Enhanced PowerNow a ATI PowerXpress. Mělo by tak např. automaticky docházet k vypínání komponent, které aktuálně nejsou potřeba. Dalš možností je např. vypnutí externí grafické karty, a použití integrované, pokud notebook pojede na baterii.

Nejpodstatnější je, že AMD Puma by měla být výrobcům k dispozici okamžitě, což by mohlo hrát v neprospěch Intel Centrino 2 platformy a AMD by se z toho mohla podařit dost vytěžit. Intel totiž minulý týdne musel přiznat problémy s chipsetem pro Centrino 2 (Montevina) a je nucen odložit její komerční uvedení nejdříve na srpen. Snaha AMD o maximální využití této situace je tedy pochopitelná.

Krátké zprávy

Diskuse