Century uvedlo levnější náhradu SSD

24. 4. 2008 00:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Výrobci paměťových čipů slibují snížit do konce roku ceny svých komponent a tím také konečné ceny SSD. I přesto zřejmě nedojde k natolik dramatickému snížení ceny, aby se SSD rozšířilo mezi více zákazníků. A proto přichází firma Century s jednoduchou a hlavně levnou náhradou SSD.

Century uvedlo levnější náhradu SSD

Její výrobek DIY SSD (Do It Yourself SSD; Udělej si sám SSD) je v podstatě redukce CF-SATA. Obsahuje sloty pro 3 Compact Flash karty a k počítači ji lze připojit přes SATA rozhraní. Tímto lze vytvořit disk o velikosti od 2GB do (zatím) teoretických 2TB, přičemž rychlost celého disku záleží na použitých paměťových kartách. Zařízení podporuje práci v režimu RAID 0/5.

Century uvedlo podobný adaptér již před rokem, tehdy obsahoval pouze 2 sloty pro karty a připojoval se přes starší IDE rozhraní. Podle testů byla výkonnost celého disku na velmi dobré úrovni a konkurovala dokonce nejrychlejším (pravým) SSD. Vzhledem k tomu, že se tato redukce příliš nerozšířila, byl někde pravděpodobně problém.

Cena samotné redukce je 192,57 dolarů (asi 3000 Kč) a dostupnost je stanovena na 1.května. Stačí připočíst tři rychlé 32GB CF karty za zhruba 3 x 4500 Kč a získáme 96GB flash disk za „pouhých“ 16000 Kč. To je rozhodně mnohem lepší než stotisícové částky za 128GB SSD. Teď jen aby DIY SSD bezproblémově fungoval...

Zdroj: akihabaranews.com

Krátké zprávy

Diskuse